perjantai 5. kesäkuuta 2015

Oma maa mustikka, eiku..

Asumme kolmatta kesää omassa rivitalossa ja kolmatta kesää meillä on pihan teko meneillään. Kun ostimme asuntomme, teimme talven aikana ensin 4kk remonttia sisätiloissa, jossa koko asunto meni päivitykseen. Ensimmäisenä kesänä olikin hieman kisaväsymystä havaittavissa ja silloin keskityimme etu- ja takapihalla lähinnä ei toivottujen kasvien poistoon. Tilannehan oli se, että ainakaan neljään vuoteen pihoillamme ei oltu tehty mitään. Alla pari kuvaa ensimmäiseltä kesältä.Näissä kuvissa olemme jo poistaneet ruusunmarjapuskat, pari puun alkua ja kuolleen syreenin tien vierestä, istuttaneet tuijia ja talon vierustalle olen jo aloitellut maanpeittokasvien istuttamista eli ihan alusta en muistanut pihaa dokumentoida. Pihan tilanne on sinänsä ihanteellinen, että vain mielikuvitus on rajana tällaisessa pihassa, jossa oikeastaan mitään ei tarvitse säästää.

Ensimmäisenä kesänä oli tosiaan pihan rakentamisen lisäksi hommat vielä sisälläkin kesken ja häiden suunnittelu meneillään, joten emme pitäneet mitään sen suurempaa kiirettä pihan kanssa. Viime kesänä päästiin jo askeleen eteenpäin pihalla ja pienenä haasteena samalla kasvattelin vatsaa, jotta homma ei olisi mennyt liian helpoksi. Tänä kesänä tuo "maha" pyörii jaloissa hidasteena mutta hitaastihan hyvä tulee. Oikeastaan hidas tahti on ollut hyvä koska uusia ajatuksia on kummunnut valtavasti touhutessa ja puutarhamaailmaan tutustuessa ja suunnitelmat ovat kyllä muovautuneet aika lailla ajan kuluessa. Mutta aika ajoin myös turhauttaa ulos katsellessa, kun hommaa on vielä valtavasti.

En ole kovin suuri viinimarjojen ystävä ja siksi poistimme nuo pihalla olevat mustaviinimarjapensaat kokonaan (kyllä ne siellä ovat, kun katsoo oikein tarkasti ensimmäisiä kuvia). Mustikoita meidän perheessä sen sijaan syödään paljon, joten viime syksynä istutimme pihaan kaksi pensasmustikkaa. Keväällä tilanne olikin alla olevan kuvan kaltainen.


Nyt tänä kesänä tämä mustikkapuutarha laajeni kahdella anopin ja apen tuomalla pensaalla ja samalla työstimme aluetta vähän lisää. Siirsin toisesta osasta pihaa maanpeittokasvia pensaiden juurille ja toimme lisää kiviä alueelle ja hitsit että näyttää taas paremmalle. Nuo pensaiden ympärillä olevat aidat eivät toki ole mikään kaunistus ja siihen kehittelen vielä jotain mutta pihamaallaamme asuu rusakko joten aidat ovat välttämättömät. Keväällä katosivat krookukset parempiin suihin mutta nämä mustikat olen päättänyt pitää itsellä.
Valmista ei siis vielä tullut mutta askeleen verran taas eteenpäin. Vielä jäi yhdelle pensaalle paikka ja nuo kankaat näkyvät kuvissa aika rumasti, kun maanpeittokasvit ovat vasta aluillaan. Syksyllä lisää krookuksia ja ja ja... Mutta tällä hetkellä siis tällainen tilanne etupihan mustikkamaalla. Saadaankohan satoa jo tänä vuonna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti