lauantai 18. heinäkuuta 2015

Puutarhaunelmia


Myös puutarhassa, kuten sisustuksessa tykkään yhdistellä vastakohtia. Naisellisten värien ja kauniiden kukkien kontrastina ovat kovat harmaat kivet. Puutarhassa yhdistelen pehmeää pyöreää muotokieltä ja sen vastakohtana kulmikkaita muotoja. En haaveile perinteisestä suomalaisesta puutarhasta nurmikkoalueineen vaan unelmoin, että etupihamme pieni puutarha on joku päivä vielä kaunis kokonaisuus, jossa on ikivihreitä havuja ja tuijia, kauniita valkoisia kukkia ja hieman vaaleanpunaisia kukkia tuomaan väriä sekä paljon kiviä ja maanpeittokasveja. Ruohon (jos sitä rikkaruohojen peittämään nurmea voi enää ruohoksi kutsua) olisi kokonaan poissa ja pieniä polkuja pitkin voisi kulkea pienellä pihallamme. Japanilaisen puutarhan henkeä romanttisilla kukilla höystettynä.




Tällä hetkellä ei olla vielä tuossa unelmassa mutta kohti sitä mennään kyllä. Tänä vuonna olen saanut istutettua lisää kukkia ja paljon on onnistumisia pihalla. Muutamat kukkavalinnat eivät menneet ihan nappiin (unikot eivät olleetkaan vaaleanpunaisia vaan oransseja) mutta etenemistä on pihalla tapahtunut ja ennen kaikkea uusia ajatuksia ja ideoita on tullut paljon lisää. Kesän säät eivät ole tänä vuonna suosineet puutarhan tekoa ja tuo 10 kuukautinen pojanjässikkä on myös pienenä hidasteena. Kaikesta huolimatta piha näyttää jo huomattavasti paremmalle kuin vuosi takaperin.



Puutarhamme onkin edennyt pala kerrallaan eikä kaiken tarvitse pihalla mielestäni ollakaan niin kauhean järjestelmällistä. En ole miettinyt pihaa valmiiksi, vaan toteuttanut sitä mukaan kun ideoita syntyy ja materiaalia löytyy. Takapihalta löytyneistä laatoista tuli etupihalle polut, jotka vaativat vielä kyllä kivituhkan allensa ja se olisi yksi tämän vuoden jäljellä olevista projekteista. Takapihalta varastomme edestä rikkaruohoja kaivaessa löytyi tiilikasa (rakennusjätettä vuodelta 1968??), joista rakensin viime kesänä etupihalle kohopenkin. Takapihalta löytyi myös kiviä, jotka olen siirtänyt kaikki etupihalle ja lisää niitä on tuotu meidän mökiltä. Puutarhassa on siis hyödynnetty löytynyttä tavaraa, tilailtu uusia kasveja netistä ja osteltu puutarhamyymälöistä. Syksyksi olen laittanut tilauksen vanhemmilleni, jotka lupasivat toimittaa mökiltämme saniaisia puutarhaamme ja vihreälehtisistä kuunliljoista lähti tilaus mummulaan. Lisäksi taitaa lähteä vielä ainakin yksi nettitilaus sipulikasveista Viherpeukaloille. Hitaasti mutta varmasti mennään siis kohti unelmien puutarhaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti