sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Kevättä puutarhassa

Niin ne on ensimmäiset kevään merkit havaittavissa meidänkin etupihalla. Viime syksynä oli tarkoituksena istutella lumikelloja urakalla kirsikkapuiden alle mutta niin se vain unohtui. Siksi olikin kiva yllätys kun muutama lumikello kirsikkapuun alle ilmestyi. Olen niitä aiemmin istutellut huonolla menestyksellä mutta viime keväänä taisi yksi ilmestyä puiden alle ja nyt niitä on jo viisi. Eihän se nyt mikään järjetön määrä ole mutta ilahduttaa kummasti, kun muuten on vielä niin kovin ruskeaa.Talven aikana puutarha on kokenut kovia ja syyllisenä on inhoamani pihan rusakot. Riipparaidan oksat on järsitty vaikka pyöräytinkin ensimmäisen vahingon jälkeen ympärille metalliverkkoa. Pihan uudet tulokkaat kiinankatajat taitavat molemmat mennä vaihtoon, sen verran ruman näköisiä ovat rusakon jäljiltä. Vaikka suojaksi kasattiin pienien puiden alkujen päälle lunta, oli rusakko kaivanut ne esille ja järsinyt ne latvasta aivan kamalan näköiseksi. Myös takapihan monta vuotta vanhemmat kiinankatajat ovat saaneet ihan uudet muodot, kun rusakko on järsinyt ne alhaalta oksattomiksi.

Lunta oli sen verran etupihallakin, että aitauksesta huolimatta oli rusakko päässyt myös mustikkapensaiden kimppuun. Onneksi siellä tuho ei ollut ihan niin suurta. Tällaista ei ole aiemmin meidän pihalla tapahtunutkaan ja ilmeisesti ankara talvi on ollut ankara myös rusakoille. Nyt tässä nieleskelen tappioita ja mietin mitä uskallan/viitsin tehdä vahinkojen korjaamiseksi, ennen kuin kuulemme tuleeko pihaan salaojaremontti ja meneekö puutarha sen myötä kokonaan uusiksi.. huoh toivottavasti selvittäisiin ilman tätä remonttia..


Mutta kevät se on täällä vahingoista huolimatta ja kunhan päästään viimeisistä lumikasoista etupihallakin eroon, niin voidaan alkaa siistiä pihaa kunnolla. Tänään jo vähän aloiteltiin tai mies aloitteli ja ensimmäiset satsit syksyn lehtiä on pihalta haravoitu.  Alta paljastuikin jo melkoinen kasa krookuksen alkuja. Nyt ei mene enää kauaa, kun saadaan seuraava satsi kevään kukkia. Ihan parasta!!


Kunnon talven jälkeen on tämä kevät kyllä taas niin tervetullut. Mahtavaa saada sormet taas multaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti