torstai 12. toukokuuta 2016

Kevätistutuksia

Kävin pääsiäisen jälkeen ostamassa ensimmäiset kevätkukat etu- ja takapihallemme. Tarkoituksenani oli ostaa vain orvokkeja mutta samalla reissulla Plantagenista tarttui mukaan myös suikerosorvarinpensaita. Pari päivää myöhemmin pyöräreissulla Bauhausista lähti mukaan vielä kolme mehikasvia. Olen innostunut kovasti ajatuksesta, että ruukkupuutarhassamme olisikin enemmän vihreitä kasveja varsinaisten värikkäiden kesäkukkien sijaan. Ruotsissa metsäiset puutarhat tuntuvat olevan kova juttu tällä hetkellä ja olen itse samoilla linjoilla puutarhani kanssa. Vihreän, harmaan ja ruskean sävyjä raikastettuna valkoisella on se mitä tavoittelen puutarhassani.



Tarkoituksenani on olla tällä kertaa myös taloudellinen ja kasvattaa sellaisia kesäkukkia, jotka talvehtisivat ja ne voisi taas seuraavana kesänä nostaa jälleen esille. Kesäkukkiin saa uppoamaan todella paljon rahaa ja olen yrittänyt miettiä kuinka sitä rahanmenoa voisi vähän pienentää, niin ettei puutarha ja terassi kuitenkaan näyttäisi kesällä kovin ankealta. Tässä nyt siis tällainen yritelmä, katsotaan toimiiko se ja saanko pidettyä mehikasvit ja sorvarinpensaat hengissä seuraavaan kesään asti.



Ruukkuihin pääsi myös talvi"kukaksi" ostamani pieni havu, joka oli säilynyt hengissä talven yli. Pientä ruskettumista oli havaittavissa mutta katsotaan saanko elvytettyä sen kesän aikana uuteen kasvuun. Nostin esille myös kukkaruukun, jossa on kahtena kesänä ollut minttua. Todella sitkeä kasvi ja sillä saa kauniisti vihreyttä ja hyvää tuoksua takapihan terassille. Saatan tänä kesänä levitellä minttua muihinkin ruukkuihin, kun tämän kasvin kanssa ei paljon tarvitse talvista murehtia. Viime kesänä minttu alkoi nousta juhannuksen aikaan varastossa olleessa ruukussa, jota ei oltu kasteltu koko kesänä, joten kyseessä on todella sitkeä kasvi.



Terassilla nostin kesäkukkia kuormalavan päälle, jotta sain laitettua ne kivasti omaan ryhmään ja kukat erottuvat terassilta paremmin. Kuormalavan ajattelin vielä maalata valkoiseksi mutta katsotaan saanko sitä tämän kesän aikana tehtyä. Kuormalavan taakse kaivoin vielä hääkyltin varastostamme 2,5vuoden takaa somistamaan terassiamme.


Vähän on siis etu- ja takapihamme saanut kevätkukkia ruukkuihin, nyt kun olemme saaneet vielä vähän lämpöä pääsevät kukat varmasti tästä vielä kasvun vauhtiin. Kovin paljon en aio enää tänä kesänä kesäkukkia ostaa mutta yrttejä on kyllä saatava takapihallemme ja suunnitelmissa on myös herneiden kasvatusta ja saattaahan sitä pari kesäkukkaakin vielä eksyä pihallemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti