sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Terassin sisäänkäynti

Tänä kesänä on tullut panostettua enemmän meidä terassiin, kun tuohon etupihaan. Terassilla ajatuksenani on ollut runsaan ruukkupuutarhan luonti mutta olen aika huono pitämään perennoja ja ikivihreitä hengissä talven yli ja niiden uudelleen istutus joka kesä on kallista.

Suunnittelin keväällä takapihan portin viereen runsasta ruukkupuutarhaa ikivihreillä kasveilla mutta päädyinkin lopulta istuttamaan kasvit suoraan maahan. Vaihtoehto houkutti, kun mietin kuinka saisin tuijat pysymään hengissä talven yli. Luotto ei ole kovin kova näihin omiin kasvatustaitoihin ja niinpä päädyin toisenlaiseen ratkaisuun. Lapio kouraan ja kivituhkan kaivuuseen. Alta routasuojaksi laitettu styroksi pois ja multaa tilalle. Ruukkujen sijaan kasvit suoraan maahan.


Kasveja ostaessani, kuvittelin alueen isommaksi kuin se onkaan. Hankin sisääntuloon yhden timanttituijan ja kiinankatajan sekä kaksi kuunliljaa. Kuunliljojen piti olla valkokukkaisia mutta vaalean lilat kukathan sieltä kesän aikana kuitenkin tulivat. Näiden lisäksi laitoin alueelle saniaista, jota sain mummolasta. Leikittelin tässä eri vihreillä ja halusin niillä tuoda mielenkiintoa istutukseen. Kiinankatajan sinisäyinen neulanen ja kuunliljan harmaan sininen lehti tuo kellertävä vihreän timanttituijan ja saniaisen vihreisiin kivaa vastapainoa eikä kokonaisuudesta tullut mielestäni liian tylsä.

 

Istutin lopulta kaikki suunnittelemani kasvit portin suulle mutta taitaa käydä niin, että joudun ainakin nuo kuunliljat tuosta vielä sirtämään jossain vaiheessa. Onneksi etupihalla on kyllä niille tilaa. Saniaiset kärsivät sen verran siirrossa mummolasta meille, että eivät näytä nyt niin hyvälle kuin toivoin. Uskon että saniaiset tulevat kuitenkin seuraavina kesinä näyttämään tosi kivalle, kunhan saavat rauhassa kasvaa tuohon. Nyt vaan peukut pystyyn, että lähtevät hyvään kasvuun tästä ja selviäisivät vielä talvenkin hyvin. Kunhan vähän ottavat pituutta ja leveyttä lisää, niin saadaan ihanan vihreä sisääntulo myös takapihalle.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti