torstai 13. joulukuuta 2018

Luukku 13: Tukholman joulukadut

Luukusta 13 paljastuu Tukholman joulukatu. Me käytiin joulukuun alussa risteilemässä Tukholmassa ja odotukset olivat kovat. Edellisestä kerrasta Tukholmassa oli 14 vuotta, enkä muista koskaan olleeni siellä joulun aikaan. Kaupunki on kaunis ja odotin paljon joulun tunnelmaa.Olemme olleet muutaman kerran matkalla joulun alla ja kerran koko joulun poissa. Joulu pois Suomesta ei tuntunut joululta ollenkaan ja sitä en enää tahdo uudestaan kokea mutta matka esimerkiksi Kööpenhaminaan oli ihan mieletön. Olin tosi vaikuttunut Tivolista, josta oli tehty upea joulumaa. Tänä vuonna haaveilin uudesta Kööpenhaminan reissusta tai Berliinin reissusta joulutoreineen ja myös muitakin vaihtoehtoja tutkittiin syksyn aikana. Realiteetit pojan jaksamisesta kuitenkin olivat sellaiset, että päädyttiin lopulta pitkän harkinnan jälkeen lähtemään risteilylle Ruotsin Tukholmaan.

 

Kaikki ei ehkä ollut ihan niin auvoista kuin olin toivonut. Merellä oli niin isot aallot, että mies voi pahoin ensimmäisenä yönä ja hauskuus oli kaukana. Onneksi lopulta nukkuminen onnistui häneltä ja sen jälkeen myös itseltä. Ruotsin joulukadut olivat myös vähän pettymys. Tavaratalot näyttivät upeilta ja olivat panostaneet jouluiseen ilmeiseen mutta kaduilla olevissa jouluvaloissa ei palanut valot ollenkaan ja muutenkin koristelu oli todella maltillista. Vanhaan kaupunkiin asti me ei päästy, kun aika alkoi loppua ja pojan jaksaminen oli vähän jo äärirajoilla. Sen verran lähelle päästiin kuitenkin, että siellä niitä valoja näytti olevan. Ne jäivät kuitenkin näkemättä.

 Mutta tärkeintä kaikessa oli, että poika nautti matkasta suunnattomasti ja jaksoi todella reippaasti koko risteilyn ajan sekä kävellä Tukholman katuja pitkään. Hänen ehdoton lemppari oli Åhlensin tavaratalon legoista tehty jouluikkuna. Sitä käytiin katsomassa ainakin kolme kertaa ja uudelleen olisi vielä pitänyt päästä. Ja vielä kun sisältä löytyi paloauton mallinen piparimuotti oli hänen matkansa kruunattu. Matka oli siis lapsen näkökulmasta oikein onnistunut. Äidin unelmat joulukaduista ei ihan toteutuneet mutta ainakin matkan jälkeen voi todeta, ettei Suomella ja Helsingillä ole mitään hävettävää. Meidän joulukadut ovat upeat ja täällä kyllä nykyään osataan. Ja olihan siellä Tukholmassakin ihan kivoja juttuja, taisi odotukset vain olla vähän turhan korkealla.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti